Kawa smakowa

Smakosze kawy uwielbiają czasem poeksperymentować z niewielką czarną i często dodają do niej aromaty, syropy, mleczka smakowe lub bakalie. Aromatyzowanie herbaty jest znacznie prostsze, gdyż liście herbaciane można skropić zapachem albo ekstraktem innej rośliny i zostanie on błyskawicznie wchłonięty – kawa i herbata. Aromatyzowane kawy otrzymuje się w wyniku podobnego procesu, jednak kawa naturalnie neutralizuje inne zapachy. Niezmiernie dobrze z kawą komponują się alkohole, wanilia, pomarańcze i rozmaite cytrusy. Miłośnicy kaw smakowych – kawy smakowe polecają jednak picie czarnej kawy z dodatkami syropów albo mielonych orzechów, zamiast kupowanie kawy aromatyzowanej. Wynika to z dwóch głównych reguł: kawa z syropem ma silniejszy smak dodanej substancji aniżeli aromatyzowane ziarna. Kawy i herbatki smakowe oraz wzbogacane smakowo i zapachowo, są idealnym upominkiem na święta oraz niezobowiązującym prezentem na każdą okazję.